Qui som

Sol i Serena Productes va ser fundada per l’Eduard Pla i Mestras l’any 2019 amb l’objectiu de comercialitzar la ratafia de tradició familiar, inspirada en la recepta
d’en Francesc Pla i Rodas i la Isabel Mestras i Castañé

Som una empresa familiar, en la qual diversos membres col·laborem en la producció d’una ratafia excel·lent. La Malhivern està basada en una fórmula premiada al concurs de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners; propera al territori i vinculada al món del suro de Cassà de la Selva, oferim un producte d’alta qualitat.

Ens movem pel territori participant en fires d’artesania al llarg de l’any. Per tal de tenir un compromís socialment responsable, col·laborem i som socis de la ONG HealthUsNepal, que advoca per una causa molt noble. L’associació, promoguda per en Marc Boix i Bruguera (amic nostre de la infància), treballa al nord-oest del Nepal, ajudant a millorar la salut de les persones que viuen en aquesta regió tan remota.

Història

En Francesc Pla i Rodas era químic de professió i un apassionat de la natura i del territori. Va estar molt vinculat al món associatiu des de ben jove, formant part de Jovent del Poble, Els Voltamons i també va ser  president del Centre Excursionista Farners i col·laborador dels Quaderns la Selva.

Era un estudiós de la figura del bandoler Joan Sala i Viladrau, àlies en Serrallonga. D’aquesta passió en va sorgir la idea de fer una ruta que passés pels llocs que hauria freqüentat aquest personatge. Va ser un dels impulsors del GR-178 o ruta d’en Serrallonga, que circula per camins i corriols feréstecs de la serralada de les Guilleries.

https://www.laselvaturisme.com/directori/que-fer/cicloturisme-btt/ruta-den-serrallonga-gr-178/

Ja de ben jove, es va interessar pels licors que feien les àvies al poble i va publicar un dels primers articles parlant de la ratafia:

L’any 1980, amb l’associació Jovent del Poble, van crear la Festa de la Ratafia. El seu objectiu era donar a conèixer aquest licor, que llavors era molt poc popular. D’aquí, va néixer la idea de fer un concurs de ratafies casolanes.

Junt amb la Isabel Mestras i Castañé, la seva dona, filla de Cassà de la Selva, van elaborar una ratafia exquisida. La van presentar al concurs i van guanyar dos primers, dos segons i un tercer premi. Es va convertir en una tradició familiar anar a collir les herbes i plantes aromàtiques pels voltants de Farners, assecar-les i elaborar la ratafia pels volts de Sant Joan.

L’Eduard Pla i Mestras, el seu fill, biòleg i amb formació de Postgrau de Begudes Destil·lades i Fermentacions, es va empoderar des de ben petit per l’amor a la natura, el territori, les plantes aromàtiques i la ratafia. Tan forta va ser aquesta passió que va elaborar un dels primers treballs de recerca sobre la ratafia, on s’analitzaven paràmetres que fins llavors no s’havien analitzat i va proposar-ne solucions.

Des de ben aviat, junt amb la seva germana Maria, van viure molt intensament la festa de la ratafia, muntant una parada on es podien degustar aigües de les diferents fonts del poble amb anissos.

Posteriorment a la mort d’en Francesc, l’any 2015 va sorgir la idea de mans de la Mariona Julià, d’elaborar una ratafia i
deixar de fer-ho casolanament i fer-ho de manera més professional per compartir-la amb el poble amb la recepta dels
pares i en homenatge a en Francesc i el seu llegat.
Vàrem contactar amb l’Àngel Portet de Licors Portet de la Pobla de Segur. Li vàrem proposar la idea i ens vam posar a treballar.
Vàrem fer la primera ratafia en maceració a Licors Portet.

Volíem una etiqueta que representés el seu llegat i amb la col·laboració d’en Jep Pla, la Maria Pla Mestras va dissenyar un etiqueta que representa la ruta d’en Serrallonga.
El projecte familiar el vam donar a conèixer durant la festa de la ratafia del 2016.

El projecte va anar agafant força fins que a l’estiu del 2019 vam decidir apostar per tenir obrador propi.
El local estava en ruïnes. Ho vam arreglar, repicant les parets, canviant la teulada, posant desaigües, serveis i adequant-lo per a la producció de begudes.

El resultat van ser d’obres de molts mesos i alentides per la pandèmia. Finalment, l’Abril del 2022 vam obrir l’obrador i a partir de llavors, hem produït la ratafia en obrador amb registre propi.

Malhivern

El nom Malhivern prové de la fàbrica familiar de taps de suro situada a Santa Coloma de Farners, al carrer Sant Sebastià, davant de la plaça que du el mateix nom.

En aquest taller, també anomenat fàbrica Piton, s’elaboraven taps de tota mena i calibres. Des de l’arribada de la primera matèria, triatge, bullit i elaboració dels taps finals.

A principis del segle s.XX teníem una rebesàvia que preparava i regalava una ampolleta de ratafia a cada treballador com a mostra d’apreci i germanor i per passar un molt bon hivern.

De fet, el mot de Malhivern, prové de fa anys, d’un rebesavi que sempre deia “Ai quin hivern farà, ai quin hivern farà” i d’aquí li van posar el motiu de Malhivern.